ÅTF-bladet november 2017

ÅTF-bladet november 2017

Här kommer höstens första ÅTF-blad med lite information om vad som hänt sedan sommarfesten och vad som står på tapeten framöver.

Utöver detta blad kan du läsa mer om vad som sker i ÅTF på Facebook och på vår hemsida enligt nedan.

 ÅTF-bladet

Delas ut tre till fyra gånger per år och innehåller info om föreningens aktiviteter, medlemsavgifter, materialboden mm. Utöver detta är vår ambition att i varje blad ska innehålla lite info om vad som händer i vårt närområde.

  • Facebook

Glöm inte att titta in i vår facebookgrupp. Det är en sluten grupp där vi kan dela med oss av information och skapa kontakt med andra härliga grannar. Ni kan antingen söka på namnet Åkeshovs Trädgårdsförening (ÅTF) om ni läser detta i pappersform eller klicka här om ni läser digitalt.

  • Hemsidan www.åtf.se innehåller historiskt material, bokningskalender för förrådet, äldre protokoll mm. Den är uppdaterad och vi gör uppdateringar lite då och då.

 Kommande arrangemang

Till vintern har vi för avsikt att testa en ny aktivitet. Vår ambition är att tillsammans med Södra Ängby villaförening arrangera en eldfest i Judarn med ett ljusspår och eldartister. Planen är att detta kommer att ske i februari nästa år och att aktivitet ersätter julgransplundringen där vi haft lite svårt att hitta lokaler. Mer information kommer längre fram!

 Säkerheten i området

Styrelsen vill passa på att uppmuntra till att vi som bor i området kör så långsamt som möjligt. Många upplever hastigheten i vårt trångbodda område som för hög,  inte minst med tanke på barnen. Vi vill även passa på att informera er lite om hur häckar och träd ska klippas och beskäras enligt bygglagen. För er som läser detta blad digitalt kan klicka här. Ni andra kan läsa det medföljande bladet.

Redskapsboden

En uppskattad resurs i föreningen som under året fått en ny materialförvaltare, Frans Hermansson på Fagerviksvägen. Underlätta gärna för honom genom att sköta betalningar, hämtningar och lämningar på ett smidigt sätt. Hyra sker genom ett webbokningssystem på vår hemsida. Betalning sker före hämtning av material.

Populärast att hyra är föreningens tält som finns i sex- och nio-metersmodell. Perfekta för trädgårdsfester, kalas eller liknande. För tältuthyrningen ska kunna fortsätta är det dock av stor vikt att du som hyr tält lämnar tillbaka det i det skick du själv önskar finna det.

Byggnadsställningen som har varit i föreningens ägo sedan ett tiotal år håller på att avyttrats då vi inte funnit någon bra försäkringsupplägg för vidare uthyrning. Förhoppningsvis kan vi investera i något annat istället för den. Välkomna med önskemål!

Vidare vill vi också uppmuntra er som har material stående hemma som tillhör föreningen att returnera detta. Bl.a. saknar vi en gallervält som är på vift.

Gatuombud

Ni som vill engagera er i föreningen och exempelvis bli gatuombud är hjärtligt välkomna att höra av er till styrelsen. Just nu saknar vi gatuombud för följande gator: Drottningholmsvägen 501-517 samt Ekebyvägen, Gurlitavägen, Ransätersvägen, Skällnoravägen, Tivedsvägen och Österåsvägen. En förteckning över nuvarande gatuombud hittar ni på hemsidan www.åtf.se eller klicka här om ni läser detta digitalt.

 Middag för våra gatuombud

Förra året genomförde vi en middag för alla gatuombud som blev en uppskattad insats. Syftet med att träffas är att vi ska lära känna varandra men även gå igenom och prata om vad som förväntas. Vi i styrelsen ser ett stort värde i att ses i denna form och kommer att planera in ett nytt tillfälle under våren 2018. NI som gatu-ombud är en viktig länk tillsammans med styrelsen för att föreningen ska kunna genomföra våra planerade aktiviteter.

 ÅTF – Medlemsavgift

Tack alla som har betalat medlemsavgiften för i år. Medlemsavgiften är en förutsättning för att vi inom föreningen ska kunna fortsätta genomföra traditionsenliga aktiviteter samt ha en liten buffert för slitage och övriga utgifter. I år har vi bland annat lagt en del av intäkterna till att köpa in två nya tält till föreningen. Ni som inte har betalat än uppmanar vi att göra det så fort som möjligt innan året är slut. Du kan betala till BG 5558-9154 eller via Swish 123 371 63 13

Så undviker du de dolda brandriskerna

Nedan följer några råd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (www.msb.se)

 Var uppmärksam när du lagar mat

  • Detta har du säkert koll på, men en av de vanligaste brandorsakerna är i samband med att vi lagar mat. Var därför extra uppmärksam nästa gång du lagar söndagsstek. Skulle olyckan vara framme ska du försöka att kväva elden. Använd gärna ett grytlock, en brandfilt eller pulversläckare.
  • Sota skorstenen regelbundet
    Bostadsbränder som startar via din eldstad tillhör en av de mest vanliga brandorsakerna. Om du har en skorsten – se till att sota den regelbundet, minst en gång per år. Tänk också på att följa eldningsinstruktionerna för din eldstad.
  • Ladda alltid dina elapparater under uppsikt
    En allt mer vanlig brandorsak i hemmet är överhettning av elapparater, ex. mobiltelefoner, hoverboards och bärbara datorer. Se därför till att alltid ladda dina elapparater under uppsikt och att alltid dra ur laddaren från stickkontakten när du laddat klart.
  • Tvätta när du är hemma och fyll maskinen lagom
    Hur många gånger har man inte startat tvättmaskinen innan man går och lägger sig och hur många gånger har man inte stoppat in för mycket tvätt än vad maskinen klarar av? Detta fungerar kanske 100 gånger, men nästa gång kan tvättmaskinen överhettas och fatta eld. Följ alltid tillverkarens rekommendationer på hur mycket tvätt du får lägga i och var alltid hemma, och vaken, när du tvättar.
  • Låt din el installeras av en auktoriserad elektriker
    Hemmasnickeri blir allt vanligare. Med dagens tillgång på information är det enkelt att hitta instruktionsfilmer på bland annat elinstallationer. Många gånger kan en brand starta via en felinstallerad spotlight i taket. Låt därför alltid en auktoriserad elektriker installera din el.

Förhindra inbrott – några tips

Tänk som tjuven och skydda din egendom!

  • Är det lätt att ta sig in i huset? Skalskyddets nivå, t ex lås och larm? Förstärk skalskyddet genom att ha godkända lås på dörrar och fönster runt hela bostaden.  Överväg att installera larm. Ta hjälp av auktoriserade återförsäljare och installatörer.
  • Förvara redskap och verktyg så att de inte kan användas att ta sig in. Stegar bör vara fastlåsta om de förvaras utomhus.
  • Är det möjligt att arbeta utan att bli upptäckt/ertappad? Undvik att ha insynsskyddade områden intill huset.
  • Flyktvägar? Med moderna lås på ytterdörrar kan man låsa så att det inte går att öppna inifrån utan nyckel.
  • Vinstmöjligheter? Förvara helst inte värdesaker synligt från fönstren. Tjuven letar efter kontanter, hemelektronik, smycken och annat som snabbt kan omsättas i kontanter.  Märk din egendom (utrustning finns hos Polisen). Inventera och fotografera dina saker.  Spara på kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken mm.
  • Gör så att bostaden ser bebodd ut. Använd timer på lampor och radio. Lås brevlådan.
  • Lås alltid ytterdörren. Även om du är hemma.
  • Tänk på hur du delar med dig genom sociala medier, telefonsvarare mm. Berätta inte om när du reser/kommer hem.
  • Samverka med dina grannar. Kanske kan de t ex se till så att soptunnan inte är tom eller att det står en bil på din parkeringsplats.

Om det händer

  • Ring 114 14 för anmälan till Polisen. Under pågående bostadsinbrott ring 112.  Anteckna vad du ser. Polisen ska så långt som möjligt göra en brottsplatsundersökning. Försök att uppge så mycket tillgripet gods som möjligt vid anmälningstillfället.  Brottsofferstöd går att få via polisen. Kontakta försäkringsbolaget.

Källa:  huvudsakligen en broschyr från Polisen i Västra Götaland:

Källa:  huvudsakligen en broschyr från Polisen i Västra Götaland   www.polisen.se

Mer information

Svenska Stöldskyddsföreningen: www.ssf.nu.

Din byggare.se: www.dinbyggare.se/inbrottsskydd-sa-skyddar-du-dig-mot-inbrott/.

Villaägarna:  www.villaagarna.se

Vi i villa: www.viivilla.se/bygg/sakerhet/skydda-ditt-hus-mot-inbrott/

 

Hälsningar ÅTF:s styrelse 

Gunnar Siréus, Niclas Sjögren, André Nienkerk, Helena Kernell, Andrés Uribe, Emil Olsson, Marina Sandquist och Margareta Rignell

Epost: atfstyrelse@gmail.com